E ticaret sitenize ait kategori yapısının organik aramalarda dönüşümlerinizi ne kadar etkilediğini biliyor muydunuz?
Doğru optimize edilmiş bir e-ticaret sitesi, doğru ve beklenen sonuçlar almak için birçok fırsat sunar. Arama motoru ve kullanıcı odaklı bir e-ticaret sitesi ile dönüşümler artar, satışlar artar, buna bağlı olarak müşteri memnuniyeti artar ve en nihayetinde, kaliteli ürün pazarlama ile birlikte bilinir bir marka profili oluşur. Fakat dikkatli olunmalıdır ki, o da, yapılacak yanlış hamleler ile her şeyi batırabilir ve telafisi zor durumlara sebebiyet verebilirsiniz.
Olaya nesnel baktığımızda öncelikle optimizasyon sürecinin On-Page Optimization çalışmaları ile başladığını söylemeliyiz. Bu yazımızda E-ticaret Siteleri İçin Kategori Optimizasyonun Önemine değineceğiz.
Kategori sayfaları kullanıcıların site içerisinde rahatlıkla gezinmelerini, aradıkları ürüne, hizmete ve/veya içeriğe kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlayan site içerisindeki departman/bölümlerdir. Kategori yapısı özgün, basit, yapılandırılmış hiyerarşik bir düzende olmalıdır. Ayrıca, iyi optimize edilmiş kategori yapısı Organik aramalarda ilgili anahtar kelimeler ile sitenin trafiğini arttırır. Yapılacak doğru ve etkili bir anahtar kelime araştırması ile kategoriler adlandırılmalıdır. Ve en önemli kategoriler top-category olarak sıralanmalıdır. Bu şekilde hem arama motorları dostu kategori yapısı oluşturulmuş olur hem de kullanıcı/potansiyel müşteriler için iyi bir deneyim deneyim oluşturabilirsiniz.
Ürün yönetiminde kategorizasyona dikkat edilmelidir. Yanlış kategorilendirme hem arama motorları için ürünü yanlış kategoride indexlemelerine hem de kullanıcılar için söz konusu ürünü bulmada büyük zorluklara sebebiyet verir. Özellikle birden fazla kategori ve alt kategori bulunan e-ticaret sitelerinde, oluşturulan kategori yapısının değiştirilmesi hem zaman hem de sıralama açısından büyük kayıplara neden olabilir. Ürünlerin kategorilendirilmesi sırasında oluşabilecek sorunlar için dikkat edilmelidir.
Yine ürün yönetimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan biride aynı ürünün birden fazla kategoride barındırılması/listelenmesidir. Aynı ürün mümkün olduğunca birden fazla kategoriye sahip olmamalıdır. Zira aynı ürünün birden fazla kategoride listelendiğinde kopya içeriğe neden olur. Nitekim e-ticaret sitelerinde her halükarda aynı ürün birden çok kategoride listelenebilir. Örneğin; Yeni gelen bir ürün “En Yeni Ürünler” veya “Yeni Ürünler” veya “Yeni Gelen Ürünler” adlı kategoride iken, “Çok Satanlar” kategorisinde olabilir, aynı şekilde söz konusu ürün “Sezon Ürünleri” benzeri kategorilerde de listelenebilir. Mümkün olduğunca bunun önüne geçmek gerekir.
E-ticaret siteleri için kategori optimizasyonu yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var;
Kategori Hiyerarşisi
Yukarıda da bahsedildiği üzere, E-ticaret siteleri için iyi ve etkili bir kategorizasyon hayati derecede önemlidir. Kategori yapısının oluşturulması aşamasında, müşterilerinizin aradıkları ürünü kolay bir şekilde bulabilmeleri için hangi kategori yapısına ihtiyacınız olduğunu, spesifik kategori yapısı için kaç alt kategori sayısına ihtiyacınız olduğunu, her kategorinin ve alt kategorinin özgün bir şekilde optimize edildiğini, anlamlı ürün sayısına göre yeterli kategori sayısına sahip olup olmadığını ve hedef kitlenizin sorguladığı dil ile ortak bir dilde kategori adlandırması yaptığınıza emin olmanız gerekir.
Kategori yapısını oluştururken iyi bir kaynak olan Google Shopping Category Taxonomy yapısından faydalanmanız, size başarılı yönlendirmeler sunacağı gibi büyük artılar sağlayacaktır. Site yapım aşamasında iken uygun şekilde optimize edilmiş kategori hiyerarşisine sahip e-ticaret sitesi, Google Merchant Center işlemleri için de büyük fayda sağlayacaktır. Yazının devamında bu taksonomiyi kullanmanın ne kadar önemli olduğunu görebileceksiniz.
URL Yapısı
URL Yapısı oluşturma aşamasında anahtar kelime stratejinize bağlı olarak URL yapısını adlandırmanız önemlidir. URL yapısı genellikle kategori isimleri ile aynı olmalıdır.
Örneğin; Kırtasiye Mazlemeleri için Url yapısı oluştururken;
Benimsitem.com/kirtasiye-malzemeleri/
Veya;
Benimsitem.com/ofis-kirtasiye-malzemeleri şeklinde bir yapı söz konusu olmalıdır.
Fakat, Kırtasiye Malzemeleri için;
Benimsitem.com/ofis-malzemeleri/ gibi bir yapı söz konusu olmamalıdır. Bu yanlış Url yapısının kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Veya;
Ofis Malzemeleri için: Benimsitem.com/ofis-malzemeleri/
Kırtasiye Malzemeleri için: Benimsitem.com/kirtasiye-malzemeleri şeklinde kategorizasyona gidilmelidir.
Farklı Caselerde deneyimlediğim ve incelediğim üzere kategori sayfaları için URL Yapısı Oluştururken Söz konusu birkaç önemli hususu ve kullanımı belirtelim;
- Kategori adı ve/veya ürün adı root domaine ne kadar yakınsa, sıralamaya ve tıklama oranlarına etkisi bulunur, ki bu, aşağıda bahsettiğim URL uzunluğu konusunu destekler nitelikte.
- Bir diğer Url yapısı da kategori ve alt kategorileri içeren bir yapıdır.
Örneğin; Benimsitem.com/elektronik/telefon-ve-aksesuarları/cep-telefonu/
Diğer yandan, Kısa Url Yapısı kullanılmalıdır. Uzun URL Yapılarından kaçınılmalıdır. SERP sonuçlarında gösterilen URL uzunluğunu geçmeyecek şekilde bir URL olmalıdır. Uzun bir Yapı veya uygun optimize edilmemiş bir URL yapısı CTR’ı düşürür.
Breadcrumb Yapısı
Breadcrumb (Türkçe Adı ile Ekmek Kırıntıları; her şey de Türkçe’ye çevrilmemeli bence 🙂 Yapısı, kullanıldığı yerler için şimdilik 2 farklı kullanımı söz konusudur.
- Site içerisinde kullanılan Breadcrumb yapısı,
- SERPs sonuçlarında kullanılan Breadcrumb Yapısı,
Site içerisinde kullanılan Breadcrumb yapısı, ziyaret edilen sitede hangi konumda/sayfada olduğumuzu belirtmek için kullanılan yönlendirme/navigasyon yapısıdır. Kullanıcının nerede olduğunu belirten bu yol göstericiler, hem kullanıcının sitede kaybolmasını engelleyen, kullanıcı deneyimini önemli derecede etkileyen işaretçiler, hem de İnternal Link Building (Site içi Link Yapısı inşası) yapısına önemli derecede katkı sağlayan link, navigasyon, kategori referanslarıdır.
Breadcrumb yapısı, kategori ve alt kategorileri içeren yani bulunduğunuz sayfanın tam adresini gösteren yapıdır. Bu yapı ile bir önceki kategoriye dönebilir veya ana sayfaya rahatlıkla erişebilir. Bu yüzden Breadcrumb yapıları mevcut site içerisinde bulunan birden fazla kategori ve alt kategorileri de kapsar. Kategori hiyerarşisi iyi oluşturulmuş bir e-ticaret sitesinde Breadcrumb yapısı sade basit ve kullanıcı deneyimini arttıran, spesifik bir yapıdadır.
SERPs sonuçlarında kullanılan Breadcrumb Yapısı, arama sonuçlarında çıkan sayfanın konumunu gösterir. Kullanıcı site içerisinde tüm kategorilere, bulunduğu en alt kategoriden başlayarak erişebilir. Yine, aynı şekilde, kategorizasyonun doğru bir şekilde yapılması ile daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
Breadcrumb Yapısı, Schema ve Structure Data kullanılarak aktif edilebilir.
Breadbrumb yapısı aktif edilerek arama sonuçları şekillendirilebilir, organik arama sonuç stilleri değiştirilebilir. Böylelikle, CTR’ı da arttırılmış olur.
Site Haritaları
Diğer çok önemli bir nokta da site haritası. Site haritaları, mevcut sitede bulunan tüm sayfaların arama motorları tarafından kolay ve anlaşılabilir bir şekilde indexlenmesi ve taranabilmesini sağlar. Web sitesine ait HTML site haritası ve XML site haritası olmalıdır. Html site haritası, arama motorları botlarının sitede kolay bir şekilde gezinmesini sağlarken, XML site haritası, yine sitenin doğal halinin arama motorları tarafından indexlenmesini ve taranabilmesini sağlar. Kategori ve alt kategorileri site haritasında direk olarak ekleyip, sitenizin arama motorları tarafından daha iyi indexlenmesini, taranabilmesini ve anlaşılmasını sağlamalısınız.
Sonuç Olarak,
Kategori sayfaları bir satış işleminin başladığı, potansiyel müşterilerinizin sizinle ürünleriniz veya başarılı bir kullanıcı deneyimi sunarak, iletişime geçtiği sitenizin en önemli bölümleridir. Başarılı site içi optimizasyon ve kategorizasyon çalışmaları ile satışlarınızı arttırabilir, ürünlerinizi doğru bir şekilde pazarlayarak hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz. Başarılı bir Kategori optimizasyonu hakkında sizi yönlendirmeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur 🙂
2 Current Opinions
Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.
I do agree with all the ideas you’ve introduced for your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.