Bugün tüm dijital pazarlama dünyasının en çok sorduğu sorular: İçeriği optimize ederek;

  • Hedef anahtar kelimelerde nasıl daha iyi pozisyonda listeleniriz?
  • Daha fazla anahtar kelimelerde nasıl trafik alırız?
  • Arama Sonuç Sayfalarında nasıl daha fazla real estate ediniriz (Feature Snippet, PAA, Top Stories, Local Pack)?
  • Organik aramalardan nasıl daha fazla satış yapabiliriz?

İnternet ortamında sayısız içerik mevcut ve her dakika yüz binlerce içerik yayınlanıyor.

seo-icerik-entity-entitiy-search-ile-icerik-optimizasyonu
2019 This is What Happen In An Internet Minute

Bu içerikler arasından sıyrılmak ve hedef kitlenize arzu ettiğiniz deneyimi sunmak için yine hedef kitleye yararlı ve problem yaşadığı sorunlara odaklanan/çözüm sunan içerikler üretmelisiniz.

İş modeliniz ne olursa olsun dijital ortamda varlığınızı sürdürülebilir kılmak içerik üretmek zorundasınız. İster hedef kitleniz tarafından üretilen içerik olsun, ister ürün envanteriniz olsun, ister multimedia kullanarak kendiniz içerik üretin, günün sonunda hedef aramalarda daha iyi nasıl pozisyon kazanırız, daha fazla anahtar kelime ile daha fazla trafiği nasıl çekebiliriz, nasıl daha fazla satış yapabiliriz sorularının cevabı internet ortamında ne ile, nasıl, neden, ne zaman, nerede var olduğunuza yaptığınız yatırımlardadır.

Diversify Content Type
Diversify Content Type

Gördüğünüz gibi dijital ortamda farklı içerik türleri ile var olmalısınız. Hedef kitlenizi analiz ederek en doğru içeriği üretmeli ve en doğru kanallardan sunmalısınız. Ancak, bu strateji ile oluşturduğunuz ve optimize ettiğiniz içerikler daha iyi pozisyonlarda listelenmenizi ve daha fazla anahtar kelime ile trafik almanızı sağlar. Bu da günün sonunda hedeflediğiniz satışı yapmanızı sağlayacaktır.

Peki, içerik üretmek bu kadar önemliyken hedef kitlemize en doğru ve verimli içeriği nasıl üreteceğiz?

İçeriğin kısa bir tarihine göz atarak başlayalım.

İçerik Optimizasyonu Geçtiğimiz Yıllarda Nasıl Evrildi?

Çok uzak değil, hali hazırda internetin hayatımıza girmesi ve başta Google olmak üzere arama motorlarının gönlümüzde taht kurması daha sıcaklığını koruyor.

Önceden içerik üretenler bilir. Günümüzde detaylı araştırmalar yapıp dil bilgisine dikkat ederek hedef kitleye nasıl yararlı içerik sunarım gibi düşünceler yoktu. Bunun yerine anlamsız, gereksiz, gelişigüzel kelimeleri paragraflara doldurur ve rahatlıkla sıralama elde edilir görüşü hakimdi. Maalesef ki, öyle de oldu.

Birkaç yıl önce haber sitelerinin bir gecede arama sonuçlarından kaybolmasıyla içerik üretme ve optimizasyonunun ne denli önemli olduğu anlaşıldı. Aynı anahtar kelimenin varyasyonları kullanılarak ilk giriş paragrafı cümle kurulmadan anlamsız paragraflar oluşturulurdu. Hamza Şamlıoğlu vaktiyle Haber Sitelerinin SEO’ya Bakışı içeriği ile haber sitelerinin SEO içeriği anlayışı denen içi boş kavrama ışık tutmuştur. Gerçi, şimdi de aynı haberi farklı başlıklarla tekrar tekrar tekrar veriyorlar. Şahsen haberin en sonunu okuyup geçiyorum 🙂 Limon Haber’i takip edin.

Arama Kalitesi Yönergeleri: Alakasız Anahtar Kelimeler
Arama Kalitesi Yönergeleri: Alakasız Anahtar Kelimeler

Google, arama sonuçlarında daha iyi deneyim (en doğru sonucu en doğru hedef kitleye sunmak, yapılan arama için birden fazla en doğru sonuçları google shopping, future snippet, local pack, flights, hotels, images, people also ask gibi arama sonuç sayfası özellikleri ile göstermek) sunmak için arama kalitesi yönergesini 2018 ve 2019 yıllarında sıklıkla güncellemeye başladı.

Arama Kalitesi Yönergeleri: Alakasız Anahtar Kelimeler
Arama Kalitesi Yönergeleri: Alakasız Anahtar Kelimeler

Entity Search’ten önce Google basit bir yöntemle Anahtar Kelime eşleştirme ile yapılan aramalarla eşleşen sonuçları Arama sonuçlarında listelerdi. Lakin knowledge Graph ve Hummingbird algoritması ile semantik aramaları veritabanında ilişkili olduğu sonuçlarla verimli kılacak bir arama sonuç sayfası listeleme sistemine geçti.

Google Search History Timeline
Google Search History Timeline

Moving from keywords towards knowledge of real world entities and their relationship” – Introducing the Knowledge Graph: Things, not strings

Her ne kadar Google rakibimiz görünse de yine dijital ortamda içeriklerin optimizasyonu için webmasterlara en çok veriyi sunan ve rehberlik eden de yine Google. Hatta, son zamanlarda aklıma geldikçe gülümsetir 🙂 Google eskiden manipüle edilebilir şüphesiyle çok fazla data ve içgörü paylaşmıyordu lakin daha sonra Let’s Make SERP Great Again anlayışı ile tüm Webmaster ve SEO profesyonellerini kendi hizmetinde bedava taşeron işçisi olarak kullanmaya başladı.

Günümüzde içerik üretme, optimizasyonu denince hemen hemen hepimizin aklına araştırılmış anahtar kelimelerle Meta Title & Description, Heading (H1-H6), Görsel ekleme, Görsel optimizasyonu (Alt etiketi, Dosya Adı, Başlık vs.), Video ekleme gibi işlemleri yapmak gelir. Lakin içerik üretme ve optimizasyon sürecini ileriye taşıyoruz. Yalnızca, anahtar kelime ya da konu araştırması ile değil, Entity (Varlık) search ile yeni veya mevcut içerikleri nasıl daha verimli bir bağlama kavuştururuzun içini dolduralım.

Entity Nedir?

Google, Entitiy’i;

Tekil, benzersiz, mükemmel tanımlanmış ve ayırt edilebilir, var olan farklı ve bağımsız bir varlık olarak tanımlar. 

Google, 2012 yılında Knowledge Graph algoritması ile birlikte ilgili sorguların arasındaki bağlantıya dikkat çekmiş ve algoritmasında aralarında anlamsal ilişki bulunan varlıkları kullanmaya başladı. Buradan şunu anlıyoruz ki, Google için bir şeyin entity olabilmesi için başka entityler ile ilişkin, değer atfedilen, katkı sağlayan / destekleyen, ilgi görmüş beğenilmiş olması gerekiyor.

Entity Patent
Entity Patent

 

Devamını okumak için:

Entity Search ve İçerik Optimizasyonunda Yeni Yaklaşımlar