Bir sitede 2 ve daha fazla sayfanın sayfanın birbiriyle olan ilişkisini arama motoru botlarına ve gerçek kullanıcılara nasıl sunarsınız?

Bu soruyu uzun zamandır kendime soruyorum ve geçen 2 yılda yaptığım bütün optimizasyon çalışmalarını bo soruya yanıt olabilecek temeller üzerine inşa ederim.

Bugün bütün savaşımız arama motorlarının sitemizi daha iyi anlamasını sağlamak. SEO her geçen gün daha da zorlaşıyor ve bu çetin savaşta sizi başarıya ulaştıracak stratejileri, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını iyi anlamak ve sunduğunuz çözümleri hedef kitlenize ulaştıracak funnelın ilk ayağı olan arama sonuç sayfalarında görünür olmanızı sağlayan arama motorlarına en iyi anlamsal (semantic) bağlamı oluşturarak kurgularsınız.

Semantic terimi son günlerde popüler ve bu popülaritesini içeriğe borçlu. Evet, content is still king. Lakin içerikten ziyade içeriğinizi kullanıcılara nasıl servis edeceğinizi ve bu süreçte kullanıcıları nasıl memnun edeceğiniz noktasında hayati önem taşıyan teknik optimizasyon sürecinde semantik, bize yol haritasını oluşturmamızda ve optimize etmemizde oldukça büyük önem taşıyor.

Google yakın zamanda çok fazla algoritma güncelledi. Geçmişte de hayvan gibi algoritma güncelledi ve işin ironisi algoritmalarına hayvan isimleri verdi. Güncellediği bu algoritmalarda aramanın landscapeini değiştirmek istiyor. Bunu tek başına kolay kolay yapamaz ve dijital varlıklarımızı Google başta olmak üzere arama motorlarının daha iyi anlamasını ve varlıklar arasındaki ilişkiyi anlamlandıracak bağlamı bizim kurgulamamız, geliştirmemiz ve zenginleştirmemiz gerekir.

Şöyle güzel bir bilgi aktarayım; Google sitenizi arama sonuç sayfalarında listelerken yalnızca sitenizin veya söz konusu hedef sayfanızın ne kadar iyi optimize edilmiş olmasına ya da yıllardır süre gelen bilmem kaç yüz sıralama faktörünü göz ününe alarak bunu yapmaz, bulunduğunuz sektörde ortak hedef kitlenizin her türlü ihtiyacına karşılık vermiş ve her türlü perspektiften göz kırpmış sitelerini göz önüne alıp değerlendirerek yapar.

Bağlam Nedir?

Gelin, öncelikle bağlamın ne anlama geldiğine bir bakalım.

Bağlam Nedir?
Bağlam Nedir?

Keyword Research

Bir dünya blog postta keyword research terimini görmekten bıktınız, değil mi?

Sizi çok iyi anlıyorum.

Klasiktir lakin yalnızca içerik tarafında değil teknik optimizasyon öğelerinde de keyword research yapmalıyız. Sıkıldınız biliyorum.

Keyword Research çalışmalarını yaparken yararlanabileceğiniz birçok araç ve teknik mevcut.

Kullanabileceğiniz araçlar arasında, herhalde SEO ile ilgilenenler tarafından en çok bilinen araç olan Google Keyword Planner;

Google Keyword Planner
Google Keyword Planner

Eskiden backlink tarafında harika işler, ki hala, çıkaran aHrefs aracının Keyword Explorer bölümü;

aHrefs Keyword Explorer
aHrefs Keyword Explorer

SEOmonitor aracını keyword research tarafında nasıl kullanabileceğinizi düşündüğünüz mü hiç?

Seomonitor - Keyword Research
Seomonitor – Keyword Research

 

Evet, bu araç ile Keyword Research çalışmalarını çok rahat yapabilirsiniz. Şöyle ki, sektörünüzde iyi bilinen, head termlerde ilk sıralarda yer alan bir rakibinizin belli sayıda anahtar kelimesini alarak SEOmonitor tarafında proje oluşturuyorsunuz. Daha sonra Organik Traffic tarafında bu rakibinizin trafik aldığı anahtar kelimeleri görüyorsunuz. Nasıl, Harika değil mi?

Keyword Research çalışmalarını daha geniş perspektiften kapsamlı bir çalışma ile içerik stratejilerinde mutlaka yürütmelisiniz lakin Teknik Optimizasyon sürecinde de birazdan değineceğimiz Internal Link Structure, Information Architecture, Categorization tarafında da direkt sürece etki eden bir etken.

Information Architecture

Kusurlu Navigasyon ve Yönlendirmeler, zayıf ve değersiz bilgiler ve organize edilmemiş içerikler, tüm bunların yanında güçsüz amaçsız verilerin birbiri ile ilişkileri yalnızca sitenizi ziyaret eden müşterilerin kafasını karıştırmak ve nihayetinde sitenizi terk etmeleriyle kalmaz, arama motorları botlarının sitenizde karşılaştıkları karışıklık ve ilgisiz bilgi yapılandırması ile sitenizi olması gerektiği gibi tarayıp hedef kitlenize ulaştırmak için indexlememelerine sebebiyet verir.

Site altyapısını, bilgi mimarisine aşağıda değineceğiz; bilgi mimarisini, navigasyon öğelerini vs. yapının içeriğini sektörünüze özel terimler ile oluşturmalısınız. Sektörünüze özel terimler, hedef kitlenizin aşina olduğu isimlendirmeler, kalıplar gibi ihtiyacınız olan verileri keyword, market, competitor research çalışmalarıyla edinirsiniz. Biz yalnızca Keyword Research tarafını konuştuk, günün sonunda rakipleri ve pazarı da araştırmalısınız.

Information Architecture Bilgi Mimarisi
Information Architecture

Söz konusu bilgi mimarisi olduğunda, genel kanı ve best practicelerin işe koştuğu en iyi uygulamaların mevcut bağlamda belli bir sayfa üzerinde derli toplu içeriğin öğeleri arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi olarak bilinir. Fakat aram motorları siteniz üzerinde kullanıcıların istedikleri sayfalara nasıl yönlendirildikleri ve istedikleri içeriğe ulaşıp ulaşamadıkları ile ilgilenir.

Bilgi mimarisinin Teknik SEO tarafında güçlü bir bağlam için ilgililik (relevancy), öğeler arasındaki ilişki (relationship), erişilebilirlik (accessibility), keşfedilebilirlik (discoverability) konuları ele alınmalıdır. Düzgün bir navigasyon, öğelerin ilgili amaçlara yönelik organize edilmesi, site içi linklemeler uzun vadede güçlü bir ilgili ve güçlü bir bağlam için olmazsa olmazlardır ve arama motorları bu bağlamda oluşturulmuş bilgi mimarisinde kullanıcıların davranışlarını dikkate alır.

Örneğin;

Dijital pazarlama eğitimi almak isteyen bir kullanıcı site ilk açılış ekranın navigasyon öğelerinde hangi eğitimi almak istediğine yönelik bir kurgu görmelidir. SEO eğiti almak istiyorsa, öğeler arasında SEO eğitimi görmelidir. Bireysel, online eğitim öğeleri görmesi hatalı bilgi mimarisi kurgusudur.

Yine, yüzük almak isteyen bir kullanıcı ilgili siteyi ziyaret ettiğinde navigasyon öğeleri arasında Yüzük görmelidir. Pırlanta, altın, gümüş gibi öğeler ilgisiz, zayıf bağlam ve hatalı kullanıcı niyeti kurgusunu belirtir.

Internal Link Building

Internal Link building ne olduğunu bu içerikte deninmeyeceğiz. Bunun için bu bağlantıyı ziyaret etmenizi öneririm: https://moz.com/learn/seo/internal-link

Bu başlık altında konuşmak istediğim, sitenizde ilgililiği ve öğeler arasındaki ilişkileri, arama motorlarının göz önüne aldığı kullanıcı davranışlarına ve ilgililiğe yönelik bağlamı internal link building sürecini nasıl geliştirmeniz gerektiğidir.

Internal Linkleri kullanmanız gerektiğinin en önemli 3 nedeni;

  • Sitenizdeki URL adreslerinin arama motorlarınca keşfedilmesi, taranması ve indexlenmesini sağlamak,
  • Ziyaretçileri linklediğiniz anchor metinleri ile mevcut içerikle/sayfayla ilgili diğer sayfalara yönlendirmek,
  • Sitedeki sayfaları birbirine linkleyerek güçlü bir bağlam oluşturma ve bu bağlamda link eşitliğini (link equity) dağılımını sağlamak ve böylelikle sıralamalarınızı iyileştirmek.
Internal Link Graph Sitebulb
Internal Link Graph Sitebulb

 

Kategori sayfanız, ürün sayfanız, içerik sayfanız olsun ya da single page application olsun aslında baktığınızda tüm amacınız land eden kullanıcının niyetini amacınıza göre kullanıp satın almaya ya da daha mikro dönüşümler elde etmenize yöneliktir.

Bu dönüşümleri hedeflediğiniz süreci, hem hedef kitleye hem de arama motorlarına derdinizi anlatabilmeniz için kusursuz planlamalı ve yapıyı bu amaca uygun kurgulamalısınız.

External Link building çalışmalarında ilgili bir bağlam için anchor metni ne kadar önemliyse, internal link building çalışmalarında da güçlü ve ilgili bir bağlam özelinde anchor metinleri önemlidir.

Structure Data

Tüm web sistemi günümüz internet ortamında dijital varlıklarla (entity) birbirine bağlıdır/ilişkilidir. SEO ile ilgiliyseniz Google’ın yakın zamanda güncellediği birçok algoritma ile dijital varlıklar için düğümleri birbirine bağlayıp daha anlamlı ve iyi bir kullanıcı deneyimi için sunmaktadır. Entity-First dünyasında varlıklar arasındaki bağlantıları geliştirmek ve bağlantıyı öğeler arasındaki ilgili ilişkilerle güçlendirmeniz gerekmektedir. Yine, Google’ın Natural Language Processing APIsini kullanarak analiz edeceğiniz metindeki varlıkları Google nasıl göz önüne alıyoru görmek için kullanmanızı öneririm.

Teknik SEO tarafında sitemizin içeriğini ve genel bağlamını arama motorlarına ifade edebilmek için sıklıkla Schema/Structure Data kullanılır. Bu bağlantıdan farklı yapılandırma verilerini görebilirsiniz: https://developers.google.com/search/docs/guides/intro-structured-data

Adından da anlaşılacağı üzere belli bir sayfa ya da sayfalar üzerindeki elementleri ve içeriği arama motorlarının bağlamı daha iyi anlamasını sağlamak için yapılandırmak gerekmektedir. Ürün, blog post, kategori, eventlerin listelendiği sayfalar olsun varlıkları doğru şekilde işaretlemeliyiz.

Bu içerikte sayfaların birbirleri ile ilişkilerini aynı bağlamda güçlendirmek ve yapılandırmayı konuştuğumuza göre aşağıdaki örneği sizinle paylaşmak isterim.

Şu an çalıştığım yerde Otellerin listelendiği destinasyonlar için Schema Data yapılandırma verisini implement etmeden önce söz konusu sayfa için arama sonuçlarında site links olarak oteller çıkmaktaydı. Yapılandırma verisini implement etmemizle birlikte arama sonuçlarında site link olarak alt bölgeler çıkmaya başladı.

Örneğin;

Antalya Otelleri için site links olarak otel isimleri çıkıyorken, yapılandırma verisinin implement edilmesi ile birlikte alt bölgeler (Belek, Side, Alanya vs.) çıkmaya başladı. Yukarıda bahsettiğim varlıkların (entitiy) ilişkilerini bağlamı güçlendirerek geliştirmek bu aşamada işimizi gördü.

etstur-serp

URL Structure

URL yapısı ile bilgi mimarisi genellikle birbirine karıştırılan konulardır.

Bilgi mimarisi belli bir site ve sayfa üzerindeki içeriğin ve öğelerin daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve erişilebilirlik için organize edilmesidir. URL yapısı daha teknik bir konudur ve dijital varlıklarınızın internet ortamındaki adresidir. Arama motorları ve kullanıcılar bu url adresleri sayesinde dijital varlıklarınıza ulaşır.

15 SEO Best Practices for Structuring URLs by Rand Fishkin
15 SEO Best Practices for Structuring URLs by Rand Fishkin

Bu içerikte,

  • Mükemmel bir url yapısı nasıl olmalıdır?
  • Parametreli URL adresleri için en iyi çözüm nedir?
  • Canonicalization nasıl olmalıdır?
  • İyi bir UI için URL görünümü nasıl olmalıdır?

konularına değinmeden ilgili sayfaların aynı bağlamda birbiriyle olan ilişkilerini nasıl daha da belirgin ve erişilebilir, keşfedilebilir bir bağlamda geliştirileceğine değineceğim.

İlgili sayfalar arasındaki ilişkileri vurgulama ve belirtme yollarından biri de URL yapısıdır. URL yapısında ilgili sayfaları page/sub-page/sub-page programmatic konfigürasyon ile aynı bağlamda yapılandırabiliriz. Uzun zamandır yazılım tarafında Parent ve Child sayfaları nasıl ilişkilendireceğimiz konusunda araştırmalar yapmaktayım. Yukarıdaki methodların yanı sıra URL yapısında bu URL yapısını kullanarak arama motorlarının sayfalar arasındaki taksonomiyi ve ilişkiyi anlamalarını sağlayabiliriz.

Subdomain vs. Subfolder kullanımı konusunda olduğu gibi /page vs. page/sub-page/sub-page kullanımı konusunda da tartışmalar mevcut. “URL domaine yakın olsa daha iyi olmaz mı?” tarzı soruları sıkça duymaktayız. Her ikisini de kullanabilirsiniz. Hangisini kullanacağınız tercihiniz üzerinde çalıştığınız projenin durumuna göre değişir. Enterprise hali hazırda tonlarca trafiği olan bir yapıda tercihinize göre URL yapısı değişikliğine gitmek kısa vadede hedefleriniz için çok doğru bir tercih olmaz. Know-How’ınıza göre yapacağınız tercih yeni bir projede uygulanabilirliği çok daha müsaittir.

Temeli sağlam atmak uzun vadede çok değerlidir.

İnce eleyip sık dokuyacağınız, konfigürasyonlarını kusursuz yapacağınız bir projede benim tercihim, arama motorlarına en doğru sinyalleri ve directiveleri vermek için page/sub-page/sub-page yapısını kullanmak olur.

Bu yapı ile Parent ve Child sayfaların birbirleri ile olan ilişkilerini yukarıdaki methodlarla birlikte arma motorlarına daha etkili belirtmiş olursunuz.

Mükemmel bir URL UI konusunda şunu vurgulamak isterim, ister /page ister page/sub-page/sub-page yapısını kullanıyor olun, Breadcrumb Structure Data implement ettiğinizde URL adresiniz aşağıdaki görünecektir ve hangi URL yapısını mükemmel bir UI için tercih ettiğiniz önemini yitirecektir:

Example.com > Page > Sub Page > Sub Page > Sub Page

Navigational HTML Sitemaps

Bugün web sitenizin arama motoru botlarınca daha effective discoverability için XML site haritası kullanımını hem tecrübeli SEO profesyonellerince hem de son zamanlarda URL discoverability için Google tarafından sıklıla vurgulanmaktadır.

sitemap

Birçok SEO profesyonelinin ihmal ettiği HTML Sitemap kullanımı, ilgili aynı bağlamdaki sayfaların gruplanması ve hem kullanılabilir bir UX hem de arama motorları için önemlidir. Kullanıcıların sitenizi nasıl gezeceklerine dair yönlendirmeleri HTML site haritalarında sunmalısınız. Dolayısıyla, Kullanıcı niyetine oynadığınız her geliştirme arama motorlarının sitenize olumlu tutumu da güçlenecektir.  Çünkü, kullanımı ve içerik tüketimi kolay olan siteleri arama motorları sever.

Categorization

Sitenizdeki dijital varlıkları gruplamanızın bilinen en eski ve etkili yolu kategorilendirmedir. Bilgi mimarisi tarafında içerik gruplama ile karıştırmamanızı istediğim kategorilendirme ilgili aynı bağlamdaki dijital varlıklarınızın kategorilendirmesini içerir. Kategorilendirme bilgi mimarisinde önemlidir. Lakin bu başlık bilgi mimarisinde kullanılan geniş kapsamlı gruplamanın daha küçük bir birimidir.

categorization-in-context
Categorization in Context

Örneğin; Tüm iPhone telefonları ilgililik ve aynı bağlam için kategorilendirmeniz gerekir bu kategorideki ürünleri hem kullanıcılara hem de arama motorlarına etkili bir sinyal ve yönlendirme sunmuş olursunuz. Kategorilendirdiğiniz ürünlerin kategori sayfalarında listenen bu ürünlerin sayfasına listelendikleri kategoriden link verilmiş olur. Aynı şekilde uygulayacağınız internal link building stratejileri ile de ürün sayfalarından listelendikleri/bağlı bulundukları kategori sayfasına link vermiş olursunuz. Yine internal Lin building ile benzer ürünleri ürün sayfasında listelediğinizde bu ürünleri ilgili bağlamda birbiriyle olan ilişkilerini vurgulamış olursunuz. Aynı bağlamdaki ürünlerin birbiri ile ilişkisini bir kombini oluşturan ürünlerde daha iyi kavrarsınız. Şöyle ki; her kombin parçasının sitenizde ürün olarak bulunduğunu düşünün ve hangi ürün sayfasına giderseniz gidin, kombini tamamlayan diğer ürünleri bu bağlamda listelemelisiniz/link vermelisiniz.

Kategorilendirme siteniz için çok önemlidir. Sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirdiği gibi bağlamların güçlendirilmesi ve kolay keşfedilebilirlik sayesinde arama motorları da sorunsuz bir şekilde siteniz erişebileceklerdir. Hatta Google bir patentinde arama sonuçlarının kategorilendirilmesinde bir score kullandıklarını belirttiler: http://www.seobythesea.com/2010/10/how-google-may-use-categories-as-a-search-ranking-factor/